Thomas Van Geelen

Toen Thomas als jongetje van 10 een proefles cello kreeg, was hij direct gefascineerd door de manier waarop je tonen kunt maken met je strijkstok. Warme klanken, mooie muziek en een bevlogen docent… Zo begon een prachtige ontdekkingsreis die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Na tien leerrijke jaren bij Frank Spronk op de muziekschool van Tilburg en een studie Journalistiek, vatte hij zijn professionele muziekstudie aan op het conservatorium van Tilburg bij Monique Heidema en later bij Jan-Ype Nota in Groningen.

Omdat Thomas in zijn tienerjaren ook een grote liefde had ontwikkeld voor niet-klassieke muziek en veel in bands speelde, ging hij ook die wereld verder uitdiepen tijdens zijn masterstudie bij violist Tim Kliphuis, cellisten Jörg Brinkmann en Mark Summer en vervolgens bij bassist Marius Beets en trompettist Jarmo Hoogendijk in Rotterdam.

Thomas speelt op allerlei grote en kleine podia in binnen- en buitenland. Hij maakt onderdeel uit van het North Sea String Quartet, een improviserend jazz/world strijkkwartet dat vaak samenwerkt met internationale artiesten uit uiteenlopende genres en in 2024 haar eerste album met eigen werk uitbracht (www.northseastringquartet.com).

Verder remplaceert hij regelmatig bij het Metropole Orkest en speelt hij in verschillende jazz- en klassieke groepen. Als studiomusicus is hij onder meer te horen in de muziek van David Guetta en David Garrett.

Als cellodocent was Thomas enige jaren verbonden aan de SKVR in Rotterdam, voordat hij zijn eerste leerkracht Frank Spronk opvolgde aan de muziekschool Factorium te Tilburg; terug op het oude nest.

Samen met zijn strijkkwartet organiseert hij elk jaar met Pinksteren de Academy of Improvising Strings, een muziekkamp in Nederland waar strijkers tussen 9 en 19 jaar ervaring kunnen opdoen met improviseren en niet-klassieke muziekstijlen (www.improvisingstrings.com).

Door de jaren heen kwam Thomas af en toe voormalig Suzuki-studenten tegen, en telkens maakte hun goed ontwikkelde gehoor en speeltechniek een grote indruk. Ook de schat aan kennis en materiaal op het gebied van groepsonderwijs sprak hem enorm aan. Vanuit die interesse begon hij in 2023 aan de opleiding tot Suzuki Cello Teacher in Brussel.