Leerkrachten

Fedra Coppens

Ik herinner me nog goed: het eerste moment waarop in een viooltje vastnam. Er was een opendeurdag in de academie voor muziek woord en dans te Sint-Niklaas en een 5 jarig meisje dat al vioollessen volgde, liet me even op haar viool spelen.

De klank betoverde me!

Vanaf die dag kon ik me geen leven zonder vioolspelen meer voorstellen. Met dankbaarheid denk ik terug aan mijn eerste jaren bij mevr Y. Van Egghen en mr A. Delcourte. Wat een verantwoordelijkheid om jonge kinderen te begeleiden op dit pad naar volwassenheid.
Het belang van deze eerste leerkrachten kan niet worden overschat.
Mijn mama die mee naar de vioollessen ging, was ook diegene die thuis naast me zat bij het oefenen. Eigenlijk was zij een Suzuki-mama, zonder dat wij het wisten.
Ik vervolgde mijn opleiding aan het KCB bij C. Quatacker en K. Sebesteyen, waar ik in 1998 mijn Meester diploma met onderscheiding behaalde.
De opleiding tot Suzuki leerkracht startte ik op, omdat ik, kersverse mama, een manier zocht om de muziek met mijn kinderen te delen.
Enthousiast startte ik samen met Hilde Pijnenborg Villa Viola. Een vioolschool waarin het kind centraal staat, waarin ieder evolueert op z’n eigen tempo en het speelplezier centraal staat!
In 2010 behaalde ik het ESA Suzuki teacher diploma, wat een opleiding van 5 ‘levels’ omvat, waarna de leerkracht gecertificeerd is om leerlingen op te leiden vanaf het prille begin tot en met Conservatorium niveau.

Na enkele jaren kwam violiste Astrid Maertens bij het lerarenteam. En.. toeval bestaat niet: het 5 jarige meisje dat mij in 1980 op haar viooltje liet spelen was… Astrid Maertens!

Het concertleven en lesgeven zijn compatibel voor mij. Ik ben violiste van het Goeyvaerts strijktrio en van het Clara-Schumann piano-trio (Jan Sciffer, Peter Verelst, Fedra Coppens). Daarnaast ben ik als leraar viool, altviool en instrumentaal ensemble verbonden aan AMWD Bornem

Als bestuurslid van TESIB (de Belgische Suzuki vereniging, zet ik me ook in om de Suzuki methode nationaal en internationaal te verspreiden. 

Blijven evolueren en studeren is mijn levensmoto! 

Zo volgde ik een opleiding CML (Children’s music Laboratory) en studeer ik momenteel Musicologie aan KU Leuven. 

 
Hilde Pijnenborg

Hilde Pijnenborg

Hilde begon haar vioolopleiding aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven, maar koos voor haar laatste middelbare schooljaren de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut in Leuven. Hogere muziekstudies startte zij in dezelfde school bij vioollerares Bernadette Bracke. Ze vervolgde deze opleiding aan het Conservatorium van Antwerpen in de vioolklas van Vegard Nilsen. In 1997 ontving zij met onderscheiding het diploma ‘Meester in de Muziek’. Ze studeerde verder en behaalde twee jaar later het diploma ‘Specialisatie concertsolist, viool’. Tegelijkertijd studeerde ze ook af met het diploma van ‘geaggregeerde voor het onderwijs’ en vervolgens werd ze aangesteld als leerkracht viool aan de muziekacademie. Momenteel is ze lerares viool aan de muziekacademie van Bornem in combinatie met vioolschool Villa Viola.In 2005 startte ze met Fedra Coppens, de Vzw Villa Viola, een privéschool voor kinderen vanaf 3 jaar, met lessen volgens de Suzuki methode. Om die methodiek te onderwijzen, volgde ze een specifieke Suzuki leraren opleiding.

Een andere passie van Hilde is zelf viool spelen en concerten geven. 

Na haar studies speelde ze als freelance violiste bij verschillende orkesten waaronder Il Novecento (Night of the proms), Antwerp Symphony Orchestra en Symfonie Orkest van Vlaanderen. Ook in kleinere ensembles was en is ze nu nog steeds actief. Met pianiste Ilze Demaeyer speelt ze regelmatig kamermuziek voor viool en piano. Met Luna Voltas, een piano trio aangevuld met percussie en zang, speelt ze nieuwe eigentijdse filmische composities van Christine Carré, de pianiste. Met deze muziek nam ze ook al een aantal cd’s op. Ook in het lichtere genre voelt Hilde zich thuis bij oa Ask4More, een strijkkwartet met eigen geluidsinstallatie dat regelmatig op feesten of concerten optreedt met verschillende zangers of bands waaronder WeTwo, Bløf, De Geest, Joost Zweegers, Tilt ea…

 
PHOTO-2020-03-20-08-26-14

Astrid Maertens

Opleiding

Academie van Sint Niklaas, Kunsthumaniora Brussel (Van Keer), Lemmensinstituut Leuven, Conservatorium Antwerpen (Guido De Neve)

Diploma

Meester in de Muziek, Geaggregeerde in het muziekonderwijs, Leerkrachten opleiding van de Suzuki methode.Meer info

Lerares viool en samenspel aan de Academie van Hemiksem, Schelle, Niel. Suzuki leerkracht in haar eigen privé klasje in Schelle en leerkracht groepslessen bij Villa Viola. Freelance violiste bij verschillende ensembles.


Contacteer Astrid

 

Lotte De Munck

Lotte De Munck startte haar opleiding viool op 9-jarige leeftijd aan de Academie voor Muziek Woord en Dans in Bornem bij Fedra Coppens. Via Fedra kwam ze terecht in de Suzuki-wereld en ging ze mee op verschillende Suzuki-stages.
Als voorbereiding op het conservatorium volgde ze een jaar les in Jong-Conservatorium in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.                          Op haar 18e studeerde Lotte verder aan LUCA School of Arts bij Elisa Kawaguti. Na 2 jaar verhuisde ze naar het Koninklijk Conservatorium Brussel waar ze haar bachelor en master verderzette bij Naaman Sluchin. Ook behaalde ze haar bachelor Musicologie aan  de KU Leuven en zal ze komend jaar haar master Musicologie afmaken. Lotte volgde reeds masterclasses bij verschillende befaamde muzikanten waaronder Tatiana Samouil, Alissa Margulis, Marc Danel en Yossif Ivanov. Ze speelt mee in verschillende orkesten en ensembles. Van 2017-2019 was ze violiste bij het Euregio Jeugdorkest, dat in 2018 de Nationale Competitie voor Jeugdsymfonieorkesten won en op orkesttournee doorheen Oostenrijk  in de Musikverein in Wenen speelde. Met het Nationaal Jeugdorkest van Nederland trad Lotte op in het Concertgebouw in Amsterdam, en sinds 2020 is ze vast lid bij Youth Orchestra Flanders, een project opgericht door Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en Opera Ballet Vlaanderen.                                                                                                                                                            Twee jaar geleden ontdekte Lotte de liefde voor het lesgeven in haar privé-klasje in Bornem en assisteert ze bij Villa Viola de groepslessen en zomerkampen. Ze is super enthousiast om vanaf dit jaar bij de Villa Viola-familie te starten!