Leerkrachten

Fedra Coppens

Ik herinner me nog goed: het eerste moment waarop in een viooltje vastnam. Er was een opendeurdag in de academie voor muziek woord en dans te Sint-Niklaas en een 5 jarig meisje dat al vioollessen volgde, liet me even op haar viool spelen.

De klank betoverde me!

Vanaf die dag kon ik me geen leven zonder vioolspelen meer voorstellen. Met dankbaarheid denk ik terug aan mijn eerste jaren bij mevr Y. Van Egghen en mr A. Delcourte. Wat een verantwoordelijkheid om jonge kinderen te begeleiden op dit pad naar volwassenheid.
Het belang van deze eerste leerkrachten kan niet worden overschat.
Mijn mama die mee naar de vioollessen ging, was ook diegene die thuis naast me zat bij het oefenen. Eigenlijk was zij een Suzuki-mama, zonder dat wij het wisten.
Ik vervolgde mijn opleiding aan het KCB bij C. Quatacker en K. Sebesteyen, waar ik in 1998 mijn Meester diploma met onderscheiding behaalde.
De opleiding tot Suzuki leerkracht startte ik op, omdat ik, kersverse mama, een manier zocht om de muziek met mijn kinderen te delen.
Enthousiast startte ik samen met Hilde Pijnenborg Villa Viola. Een vioolschool waarin het kind centraal staat, waarin ieder evolueert op z’n eigen tempo en het speelplezier centraal staat!
In 2010 behaalde ik het ESA Suzuki teacher diploma, wat een opleiding van 5 ‘levels’ omvat, waarna de leerkracht gecertificeerd is om leerlingen op te leiden vanaf het prille begin tot en met Conservatorium niveau.

Na enkele jaren kwam violiste Astrid Maertens bij het lerarenteam. En.. toeval bestaat niet: het 5 jarige meisje dat mij in 1980 op haar viooltje liet spelen was… Astrid Maertens!

Het concertleven en lesgeven zijn compatibel voor mij. Ik ben violiste van het Goeyvaerts strijktrio en van het Clara-Schumann piano-trio (Jan Sciffer, Peter Verelst, Fedra Coppens). Daarnaast ben ik als leraar viool en instrumentaal ensemble verbonden aan AMWD Bornem

Als bestuurslid van TESIB (de Belgische Suzuki vereniging, zet ik me ook in om de Suzuki methode nationaal en internationaal te verspreiden. 

Blijven evolueren en studeren is mijn levensmoto! 

Zo volgde ik een opleiding CML (Children’s music Laboratory) en studeer ik momenteel Musicologie aan KU Leuven. 

 
Hilde Pijnenborg

Hilde Pijnenborg

Hilde begon haar vioolopleiding aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven, maar koos voor haar laatste middelbare schooljaren de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut in Leuven. Hogere muziekstudies startte zij in dezelfde school bij vioollerares Bernadette Bracke. Ze vervolgde deze opleiding aan het Conservatorium van Antwerpen in de vioolklas van Vegard Nilsen. In 1997 ontving zij met onderscheiding het diploma ‘Meester in de Muziek’. Ze studeerde verder en behaalde twee jaar later het diploma ‘Specialisatie concertsolist, viool’. Tegelijkertijd studeerde ze ook af met het diploma van ‘geaggregeerde voor het onderwijs’ en vervolgens werd ze aangesteld als leerkracht viool aan de muziekacademie. Momenteel is ze lerares viool aan de muziekacademie van Bornem in combinatie met vioolschool Villa Viola.In 2005 startte ze met Fedra Coppens, de Vzw Villa Viola, een privéschool voor kinderen vanaf 3 jaar, met lessen volgens de Suzuki methode. Om die methodiek te onderwijzen, volgde ze een specifieke Suzuki leraren opleiding.

Een andere passie van Hilde is zelf viool spelen en concerten geven. 

Na haar studies speelde ze als freelance violiste bij verschillende orkesten waaronder Il Novecento (Night of the proms), Antwerp Symphony Orchestra en Symfonie Orkest van Vlaanderen. Ook in kleinere ensembles was en is ze nu nog steeds actief. Met pianiste Ilze Demaeyer speelt ze regelmatig kamermuziek voor viool en piano. Met Luna Voltas, een piano trio aangevuld met percussie en zang, speelt ze nieuwe eigentijdse filmische composities van Christine Carré, de pianiste. Met deze muziek nam ze ook al een aantal cd’s op. Ook in het lichtere genre voelt Hilde zich thuis bij oa Ask4More, een strijkkwartet met eigen geluidsinstallatie dat regelmatig op feesten of concerten optreedt met verschillende zangers of bands waaronder WeTwo, Bløf, De Geest, Joost Zweegers, Tilt ea…

 
PHOTO-2020-03-20-08-26-14

Astrid Maertens

Opleiding

Academie van Sint Niklaas, Kunsthumaniora Brussel (Van Keer), Lemmensinstituut Leuven, Conservatorium Antwerpen (Guido De Neve)

Diploma

Meester in de Muziek, Geaggregeerde in het muziekonderwijs, Leerkrachten opleiding van de Suzuki methode.Meer info

Lerares viool en samenspel aan de Academie van Hemiksem, Schelle, Niel. Suzuki leerkracht in haar eigen privé klasje in Schelle en leerkracht groepslessen bij Villa Viola. Freelance violiste bij verschillende ensembles.


Contacteer Astrid

 
780A1D97-25AA-48F9-8BB8-131C42197412

Sarah Dupriez 

Sarah begint heel jong met cello dankzij de Suzuki-methode en haar eerste leerkracht Ruben Rivera. Daarna leert ze verder met Viviane Spanoghe (Academie van Zaventem) en Claudine Steenackers (Académie de Waterloo) en is pas 15 wanneer ze in het “Conservatoire Royal de Bruxelles„ bij Marie Hallynck gaat studeren. Daar behaalt ze de hoogste Eerste Prijs in 2002 en het licenciaatdiploma cello met grote onderscheiding in 2005. Tegelijkertijd studeert ze cello in het “Conservatoire de Toulouse” met Lluis Claret (Cycle de perfectionnement), barokcello met Bernard Wolteche (Académie de Woluwé-Saint-Lambert) en wordt ze gevraagd om kamermuziek met de residenten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth te spelen.

Ter vervolmaking van haar muzikaal onderricht besluit Sarah Dupriez verder te studeren in Finland, in de Sibelius Academie van Helsinki waar zij een volmakingskursus volgt onder de leiding van Martti  Rousi. In juni 2009 kreeg ze haar Master in Performing Arts, Cello met de grootste onderscheiding. Ook met de grootste onderscheiding slaagde ze voor de lessen Cello Pedagogie en  Kamermuziek. In 2010 behaalt zij in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen met onderscheiding het Pedagogisch Diploma van Hoger academisch niveau. Vervolgens is zij aangenomen voor een Konzertexamen in de klas van Arto Noras in de Hochschule für Musik und Theater Hamburg, geslaagd met een eindexamen dat een laaiend persartikel heeft veroorzaakt.

Ondanks haar jeugdige leeftijd speelde Sarah Dupriez reeds meermaals als soliste met orkest .

Haar hartstocht voor kamermuziek gaf haar de kans om in verschillende formaties te spelen  met zowel de begaafde jongeren als met de bekende muzikanten in de muziekwereld. 

Ervan overtuigd dat het aanleren van muziek een krachtige invloed heeft op de ontwikkeling van het kind, Sarah Dupriez is natuurlijk een heel geëngageerde pedagoog. Constant bezig met extra opleidingen, ze heeft workshops over Positive Discipline gevolgd en is nu bezig met de Suzuki “Teacher Training” om meer specifiek met de jongste kinderen aan de slag te kunnen gaan. 

Sarah is momenteel lerares cello in de franstalige muziekacademie van Anderlecht en lerares kamermuziek in Watermaal-Bosvoorde. Ze is ook de muziekleerkracht van de International School of Flanders in Waterloo en geeft de les “Muziektuin” in Villa Viola, Suzuki-school in Bornem. 

Sarah is de gelukkige moeder van Rosalie (2017), Dimitri (2019), en Olivier (2021). Met haar man, de alt- en violist Vincent Hepp deelt ze ook nog liefde voor muziek. 

Sarah geeft de les ‘Muziektuin’, een interactieve muzikale initiatie waarbij motoriek, gehoor, ritme, zang wordt gestimuleerd.

 

Lotte De Munck

Lotte De Munck startte haar opleiding viool op 9-jarige leeftijd aan de Academie voor Muziek Woord en Dans in Bornem bij Fedra Coppens. Via Fedra kwam ze terecht in de Suzuki-wereld en ging ze mee op verschillende Suzuki-stages.
Als voorbereiding op het conservatorium volgde ze een jaar les in Jong-Conservatorium in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.                          Op haar 18e studeerde Lotte verder aan LUCA School of Arts bij Elisa Kawaguti. Na 2 jaar verhuisde ze naar het Koninklijk Conservatorium Brussel waar ze haar bachelor en master verderzette bij Naaman Sluchin. Ook behaalde ze haar bachelor Musicologie aan  de KU Leuven en zal ze komend jaar haar master Musicologie afmaken. Lotte volgde reeds masterclasses bij verschillende befaamde muzikanten waaronder Tatiana Samouil, Alissa Margulis, Marc Danel en Yossif Ivanov. Ze speelt mee in verschillende orkesten en ensembles. Van 2017-2019 was ze violiste bij het Euregio Jeugdorkest, dat in 2018 de Nationale Competitie voor Jeugdsymfonieorkesten won en op orkesttournee doorheen Oostenrijk  in de Musikverein in Wenen speelde. Met het Nationaal Jeugdorkest van Nederland trad Lotte op in het Concertgebouw in Amsterdam, en sinds 2020 is ze vast lid bij Youth Orchestra Flanders, een project opgericht door Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en Opera Ballet Vlaanderen.                                                                                                                                                            Twee jaar geleden ontdekte Lotte de liefde voor het lesgeven in haar privé-klasje in Bornem en assisteert ze bij Villa Viola de groepslessen en zomerkampen. Ze is super enthousiast om vanaf dit jaar bij de Villa Viola-familie te starten!